”Låt inte en ökänd diktator ställa krav på Sverige”

Keya Izol, före detta ordförande i Kurdiska riksförbundet

Svd: Säkerhetspolitiska argument fick Sverige att ta det historiska beslutet att söka medlemskap hos Nato. Landet kommer att försvaras av Nato vid ett eventuellt hot från Putins Ryssland. Putins krig i Ukraina påskyndade processen, och det tidigare svaga stödet för ett Natomedlemskap ökade lavinartat.

Efter att beslutet offentliggjordes framträdde överraskande en annan diktator med utspel gentemot Sverige och Finland. Numera är det inte längre den säkerhetspolitiska aspekten som diskuteras. I stället dominerar debatten huruvida Turkiets anklagelser om Sverige och Finlands stöd till terrorismen ska bemötas. Återigen hamnar kurder mitt i en internationell debatt, utan egen medverkan eller vetskap. Vad har kurderna, ett folk utan egen stat, att göra med denna diskussion? Sverige som med sitt Natomedlemskap strävar att få skydd mot diktatorn Putin har plötsligt hamnat i händerna av en annan ökänd diktator. Turkiets president Erdogan hotar inte som Putin, men påstår att Sverige har blivit en plats där kurdiska terrorister kläcks, och till och med härjar som ledamöter i Sveriges riksdag.

Det är inte första gången som Turkiet anklagar politiskt aktiva kurder för terrorism. Även svenska ministrar, partiledare och riksdagsledamöter har anklagats av den turkiska regimen vid tidigare tillfällen när de har stått upp för kurdernas sak.

Erdogans anklagelser är grundlösa. Han vill utnyttja läget för att i förhandlingar tvinga Sverige och Finland till eftergifter på grund av stödet till kurderna.

Mannen som påstår detta har under sina 20 år vid makten förvandlat Turkiet till ett öppet fängelse, skapat en armé av jihadister från olika europeiska länder, Centralasien och Turkiet som dagligen gör sig skyldiga till krigsbrott och etnisk rensning av kurder i områden som Turkiet ockuperat i regionen Rojava i Syrien. Hans effektivaste vapen är utpressning, som han många gånger tidigare använt gentemot EU och USA. Nu har han plötsligt ett gyllene tillfälle att slå till med sin utpressning mot Sverige, Finland och USA. Hans förväntningar är denna gång mycket stora. Han vill att EU:s vapenembargo och USA:s sanktioner hävs och att det internationella stödet till kurderna upphör. Han nöjer sig inte med eftergifter. Han kräver dessutom utvisning av 30 namngivna personer från Sverige och Finland.

Sverige respekteras i internationella sammanhang som en av de främsta demokratierna i världen. Ett land som har engagerat sig i förtryckta folks kamp runt om världen. Även kurderna, den största folkgruppen i världen utan egen stat, har fått stöd av Sverige.

Kurder, mer än 40 miljoner, har under decennier levt under förtyck och orättvisor av stater som är medlemmar i FN och Nato. Att vara statslös innebär att man är försvarslös gentemot kränkningar och orättvisor. Ju mer omvärlden har lärt känna kurdernas situation desto mer har intresset och sympatin för deras kamp ökat. Något som dåvarande integrationsministern Mona Sahlin uttryckte vid en minnesstund för offren i Halabja: ”förtrycket mot kurder är att betrakta som förtyck mot våra släktingar, våra medborgare, och därför är oacceptabelt”. Precis detta uttryck är vad vi måste påminna om i Sverige i dessa dagar då en ökänd diktator ställer krav på Sverige på bekostnad av kurder. Det är skandalöst!Stäng

Finland och Sverige är nya hemländer för tusentals kurder. Som medborgare utgör vi en del av samhällslivet i våra nya hemländer, men verkar också aktivt för kurdernas fri- och rättigheter i Kurdistan.

Vi är väl medvetna om det kritiska världsläget och värnar om Sveriges och Finlands säkerhet.

Sverige och Finland har, som ledande demokratier i världen, i åratal stöttat kurdernas kamp, fördömt Turkiets militära aggressioner i Rojava och initierat EU:s vapenembargo gentemot Turkiet, vilket uppskattas stort av miljoner kurder runt om i världen.

Erdogan är ute efter att misstänkliggöra den kurdiska diasporans framgångsrika verksamhet i Sverige, Finland och andra europeiska länder och samtidigt rättfärdiga övergrepp mot kurderna i Turkiet.

Erdogans Turkiet har skapat en armé av legosoldater som sätts in i olika krigsområden i regionen. Denna armé är en fristad för tusentals jihadister som har begått krigsförbrytelser mot kurder och andra folkgrupper i Syrien och Irak. Erdogan som person är ett allvarligt hot mot de demokratiska grundvärdena.

Ett Turkiet som inte respekterar demokratiska grundvärden, internationella konventioner och mänskliga rättigheter borde för länge sedan uteslutits från Nato och andra internationella samarbeten. Och ställas till svars för sina systematiska övergrepp mot kurder och andra oppositionella grupper.

En kommentar

Lämna en kommentar