Maj 2022 – Vad hände i Kurdistan?

7:e maj 2022:
Sveriges Radio: 🎙️Fel översättningen av Ebba Busch kommentar om Påskskaravallerna skapat problem för den arabiska, kurdiska och somaliska redaktionen av Sveriges Radio. Kristdemokraterna krävde ett möte med Sveriges Radios ledning, annars hotar de med att bojkotta företagets valintervjuer.

7:e maj 2022: Sverige Demokraternas Jimmy Åkesson kräver att Sveriges Radio ska stänga den Kurdiska, somaliska och arabiska redaktionen och hävdar att det inte behövs!

15:e maj 2022: Socialdemokraterna vände sig och beslöt att de ska säga Ja till Nato.

15:e maj 2022: Erdogan: Misstag att låta Sverige gå med i Nato
Erdogan också ha sagt att Sverige och Finland är ”hem för många terroristorganisationer”.

15:e maj 2022: @Amineh._kakabaveh om Socialdemokraternas Nato-beskedet:
Socialdemokraterna har beslutat att lämna den historiska 200 års av alliansfrihet, kampen för fred och säkerhet samt kampen mot nedrustning. Sorgligt för Sverige och en backlash för arbetarrörelsen, den starka feministiska -och fredens rörelsen. Sverige har länge verkat för att fler kvinnor ska få möjlighet att delta i alla aspekter av medlingsprocesser, fredsbyggande och återuppbyggande efter konflikt. Den trovärdigheten är borta. Sveriges feministiska utrikespolitik var unik i världen och behövdes mer än någonsin. Den förra utrikesministern Margot Wallströms lanserade 2015 ett globalt nätverk av kvinnliga fredsmäklare som ett led i att utveckla den feministiska utrikespolitiken och kvinnors deltagande som en förutsättning för hållbar fred även hon blivit anhängare av Nato. Statsminister Andersson talade om demokrati och feministisk utrikespolitik på USA:s demokratitoppmöte i december 2021. ”Jag är stolt över att Sverige har kunnat bidra till att etablera en feministisk utrikespolitik som en ny standard för utrikespolitik”, sade Magdalena Andersson i sitt tal. Den trovärdigheten är på spel. Och Natomedlemskap smular sönder allt detta. Socialdemokraterna och Sverige borde istället ha utnyttjat sitt historiska kapital av fredsdiplomati, fredsmedling och alliansfrihet för att göra Sverige till EU:s och världens röst för fred och därmed utveckla EU till fredsfrämjare istället.
Regeringen har bara hasta fram ett beslut om Natomedlemskap som slår sönder de 200 års av fredstänkande historia. Vi som är på fredens och nedrustningens sida måste organisera oss i en ny rörelse.

Markus Wallin: Erdogan har sagt att han inte kommer acceptera Sverige som NATO-medlem så länge vi stödjer den kurdiska frigörelsekampen. Så Swisha bidrag till Rojavakommittéerna: 1233571353 Märk bidrag med ”Donation” Kurdernas kamp för självbestämmande är också vår kamp för självbestämmande.

16:e Maj 2022: Debatt i Sveriges Riksdag om Nato, Regeringen fick majoritetens stöd i Riksdagen, förutom Vänsterpartiet alla säger Ja till Nato medlemskap.

16:e Maj 2022: Hela svensk media pratar om Erdogans krav. Nästan ingen säger emot!
Nooshi Dadgostar (V): Erdogan ska inte ha något inflytande över svensk säkerhets- och utrikespolitik. Nu måste Ann Linde markera tydligt mot hans påståenden om Sverige.

Enstaka personer och opinionsbildare börjar agera: ”Nu måste Sverige låta Turkiet få veta att inget av detta kommer ändras om vi går med i Nato. Att vi inte kommer backa en millimeter på uppmaning av despoten Recep Tayyip Erdoğan.” skriver @daniel.swedin

Kurdo Baksi skriver: Ska kurderna betala Sveriges blodiga nota?

Amineh Kakabaveh: Kakabaveh: Andersson ”viker ner sig” för Erdogan

Amineh Kakabaveh: Vi ska aldrig ge upp i kampen för mänskliga rättigheter och solidarisera oss med dem som kämpat emot Daesh/ISIS barbariet. De var YPG och kvinnorna i YPJ som räddade inte bara kurder, assyrier, yezidiska kvinnor och barn men också hela världen för terrorist. Detta irriterar despoten Erdoğan. Han vill komma i värmen igen genom att både Sverige, EU och USA ska acceptera hans krav på tex ta bort vapenembargot, att USA och EU räddar Erdoğan och Turkiet från den ekomiska krisen som Erdoğans politik har skapat. Det är val nästa år i Turkiet och han vill flytta fokus från inrikespolitik till annat på bekostnad av kurder och andra människor. Han kommer säkert att kräva av EU att hela EU- ska stämpla YPJ och YPG samt PYD som terrorister. Även ställer krav på USA på Olika sätt.
På Erdoğans begäran görs varje år en rapport om ”islamofobi och terrorism” i flera av dessa rapporter nämns flera av oss. Tex i en av rapporterna även försvarsministern nämns som en som stödjer terrorist. Så her biji kurdernas kamp för mänskliga rättigheter!
Från Amineh Kakabavehs FB sida.

17:e maj 2022:
Diakurd fördömer Erdogans anklagelser och försök att hindra Finland och Sverige från att gå med i Nato. Kurdiska Diaspora Konfederationen #Diakurd fördömer med kraft Turkiets anklagelser mot Sverige och Finland. Vi uppmanar alla medlemsstater inom #NATO alliansen att agera med kraft mot Turkiets grundlösa anklagelser mot #Sverige och #Finland.

18:e maj 2022:
Erdogan säger att de ska inte godkänna Sveriges Nato-medlemskap och tyder på det att Sverige måste lyfta vapenembargo mot Turkiet, pressa Kurdiska organisationer samt utelämna en del Kurder från Sverige till Turkiet och viktigaste att Sverige ska stoppa sitt stöd till #Rojava och YPG.

Pressmeddelande från @ncdk_sverige om de turkiska kraven gentemot Sverige om #NatoMedlemskapet
Pressmeddelande – Stockholm 17 Maj 2022
I flera decennier har kurder kämpat med politiska och fredliga medel. Tyvärr har den turkiska staten motarbetat alla prokurdiska partier. Ett exempel på detta är Folkens Demokratiska Parti (HDP) som fick mer än sex miljoner röster i det turkiska parlamentsvalet. Pà diktator Erdogans order har flera tusen HDP-politiker och aktivister samt journalister och andra fredsaktivister fängslats, eller tvingats fly landet. Samtliga anklagas för terrorrelaterade brott tan några som helst faktiska bevis.

I de senaste dagarnas diskussioner om eventuellt svenskt NATO-medlemskap har diktator Erdogan sagt sig blockera svenskt medlemskap eftersom han menar att Sverige ger stöd till oss svensk-kurder och den kurdiska frihetskampen. I detta politiska spel har den turkiska staten ställt krav om utlämning av svensk-kurder samt att den svenska regeringen ska ta ställning emot de kurdiska frihetskämpar som besegrade terrorsekten Dash/IS. Det är därmed ett faktum att vi kurder ännu en gäng används som en spelbricka i det internationella politiska spelet som Sverige och Turkiet har
hamnat i rampljuset av.

Det är inte första gängen som Turkiet sätter press på länder i Väst för att kunna fortsätta förtrycket gentemot minoriteter. När den av kurder omtyckte statsministern Olof Palme mördades blev ett antal kurder och Kurdistans Arbetarparti (PKK) föremål för misstankar på väldigt oklara grunder, som dessutom visade sig vara falska när Palme-ärendet avslutades förra året. Denna misstänksamhet skapade stora svårigheter för svensk-kurder som levde här i Sverige.

Pà 90-talet fortsatte den turkiska regimen att pressa länder i Väst vilket dels lede till att USA utan några som helst grunder listade PKK som en terrororganisation. Några r senare arresterades det kurdiska folkets ledare Abdullah Öcalan och kort därefter anslöt sig EU till samma linje och betraktade PKK som terrorister, något som europeiska domstolar fördömde senast 2021 där de menade att stämpeln är politisk och inte juridisk. Pressen emot västländer fortsätter än idag när hundratals svensk-kurde

19:e Maj 2022:
– Kurdo Baksi: “Varje gång Erdogan har lågt stöd i opinionsmätningarna angriper han väst med ord och kurderna med vapen.” 20:e Maj 2022: Turkiets Sverigeambassadör sa i en intervju med TT att han ”om det är möjligt” skulle vilja se riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad till Turkiet. Till Sveriges Radio Ekot säger han tvärtom – Kakabaveh finns inte med på utlämningslistan och menar att ”det måste röra sig om ett missförstånd”.

– Ambassadörens dementi: Vill inte se Kakabaveh utlämnad

  • Amineh Kakabaveh: Jag är svensk medborgare och jag är vald att representera Sveriges medborgare i riksdagen. Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet. Men inte bara regeringen måste agera. Oppositionen och opinionsbildare över hela det politiska fältet måste markera och förklara att Sverige inte kryper för islamisterna i Ankara. Tyvärr mitt fd parti Vänsterpartiet tog ställning för islamiska organisationer – emot mig som bannade väg för fascister som Erdoğan! Jag älskar är alla där ute som står sida vid sida emot fundamentalistiska regimer och organisationer. ❤️✊🏼✌🏼
  • Keya Izol, före detta ordförande i Kurdiska riksförbundet: ”Låt inte en ökänd diktator ställa krav på Sverige”

21:e Maj 2022:

  • Den turkiska armen attackerade en bil på väg till Chemchemal i den södra Kurdistan och mördade 5 personer.



Lämna en kommentar